Rozdielna cena za rovnakú službu v SNA v BA

Praktické skúsenosti z archívov.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Podala som žiadosť do SNA v BA o vyhotovenie neoverených xerokópií zo Sčítania ľudu. Prišla mi takáto odpoveď: "Vašu žiadosť môžeme vybaviť v rámci rešeršnej činnosti. Poplatok za 1 hod. hľadania je 13,27€, cena xerokópií je 1,90€. Oznámte nám, či máte záujem o zaslanie xerokópií za takýchto podmienok".
Takže môžem približne počítať so sumou "len" 30€. :? Sranda je v tom, že tento rok v marci som tiež žiadala o vyhotovenie neoverených xerokópií zo Sčítania ľudu. Bez problémov mi zaslali 4ks A4 a spolu s poštovným som zaplatila "až" 2,10€. :)
Prosím vás, postupuje SNA správne, čo sa týka ceny za tú istú službu? Máte takúto skúsenosť s "cenotvorbou" aj vy ostatní?
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Toto je sila! Tiez by ma to vazne zaujimalo... Podla mna by ste mali otazku smerovat na Ministerstvo vnutra, odbor archivnictva. Podla mojho nazoru si SNA bud snazi vylepsit svoj "hospodarsky vysledok" na ukor svojich sadzieb (vsimnite si tu fikanu formulaciu "v ramci resersnych sluzieb", cize nemaju to oficialne v sadzobniku), alebo sa snazia zbavit nas amaterov. Este by ma zaujimalo, ci ste im uviedli, co konkretne chcete (obec, cislo domu). O ktore scitanie vlastne ide? Ci teda vobec o nejaku resers ide.
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

Myslim, ze pan duros ma pravdu v tom, by bolo dobre vediet, co ste im v ziadosti uviedli... :?: pokial ste im uviedli v oboch pripadoch rovnake konkretne podklady (obec, ulicu, c. domu, priezvisko) opytala by som sa ich, co sa zmenilo a kopiu listu by som zaslala (ako pise pan duros) na MV, odbor archivnictvo...
milestone
Veterán
Veterán

Áno, vo svojej žiadosti o vyhotovenie xerokópií zo Sčítania ľudu som presne špecifikovala, čo požadujem, teda roky 1930, 1940, 1946 a 1950, uviedla som okres, názov obce, číslo domové. Podotýkam, že sa jedná o jeden a ten istý dom. Dokonca ako bonus som uviedla aj hlavu rodiny, lebo tento údaj som získala z dedičského konania. Potrebujem zistiť, kto všetko býval v tomto dome, kedy sa odsťahoval/prisťahoval.
Cenník som si prečítala, a preto mi nešla do hlavy tá ich "cenotvorba". Hádam mi ostáva už len tá povestná lampáreň, alebo dobrá duša, ktorá má cestu do SNA. ;)
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Aha, takze podla mna ziadna resers. Bohapuste zmykanie. Ja by som to na tu lamparen nenechal, ale skutocne by som podal podnet na MV SR. A okrem ineho by som im tam vytmavil uz aj to zdieranie 13,27 EUR za pouzitie vlastneho fotaku za kazdy den, ci pardon - povolenie riaditela archivu na pouzivanie...bla-bla. Toto nie je nikde, len v tomto hlupom Slovakistane!
milestone
Veterán
Veterán

Wera a duros,
ďakujem Vám obom za odpovede. Duros, vy ste sa "rozohnili" aj za mňa. ;) Ešte chcem uviesť detail, že e-mail mi bol odoslaný z e-mailovej adresy p. Heleny Vrabcovej a v textovej časti je napísaná "S pozdravom Mgr. Božena Slezáková, vedúca OAIS". Možno ani pani vedúca netuší, čo jej podriadené píšu. :roll: Takže idem urgovať, reklamovať a chytať za slovíčka tú "fikanú formuláciu". :)
Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Nezostáva mi nič iné, iba vám ticho závidieť. Ja som žiadala o fotokópie priamo v tomto archíve keď som bola študovať sčítacie hárky. Taktiež som ich požiadala aj elektronicky o fotokópie ešte pred rokom. Mne nepomohlo ani plakať. Do dnešného dňa mi odpoveď nedošla a žiadne kópie sa vraj nerobia.
Pravdepodobne odpovedajú podľa sympatií.

Oslovila som aj Ministerstvo vnútra, ale odpoveďou mi bolo okrem iného aj toto:
Vyhotovovanie kópií archívnych dokumentov nie je zakázané.
Avšak predmetom vyhotovovania kópií tak archívom ako aj žiadateľom vlastným reprodukčným zariadením sú iba archívne dokumenty, ku ktorým nie je obmedzený prístup.

Archív môže odmietnuť udeliť žiadateľovi súhlas používať vlastné reprografické zariadenie na vyhotovenie kópií, ak by tým vzhľadom na obdobie vzniku, spôsob vyhotovenia a fyzický stav mohlo dôjsť k poškodeniu archívneho dokumentu alebo možnosti jeho poškodenia. Vzťahuje sa to napríklad na archívne dokumenty, ako sú matriky, úradné knihy, iné pevne zviazané archívne dokumenty, mapy a plány, veľkorozmerné archívne dokumenty, listiny s pečaťou, erbové listiny s vyobrazením erbu, fotografie. K matrikám poznamenávame, že sa na ne vzťahuje obmedzenie prístupu podľa § 13 ods. 5 zákona (ochrana osobných údajov).

Jednou z podmienok poskytnutia služieb archívom je aj cena dohodnutá medzi archívom a žiadateľom (čl. 11 ods. 1 opatrenia; viď zákon č. 18/1996 Z. z. o cenách).
Podľa čl. 10 ods. 8 opatrenia odporúčané ceny za služby obsahuje Cenník služieb archívu (ďalej len „cenník“), ktorý je uvedený v prílohe č. 6 opatrenia. Archív môže zvýšiť odporúčanú cenu služby o 10%; to sa nevzťahuje na službu podľa čl. 10 písm. c). Archív umiestňuje cenník na verejne prístupnom mieste v priestoroch.

PhDr. Mária Španková
Odbor archívov a registratúr
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Križkova 7,
811 04 Bratislava 1
Slovenská republika
T: +421 2 57 28 32 26
F: +421 2 52 49 45 30
email: maria.spankova@mvsr.vs.sk

Celá odpoveď má 7 strán a je v nej prekopírovaný cenník, ako aj výpisy zo zákona.
Ak máte záujem, pošlem vám ju súkromne, nechcem zaťažovať toto fórum.
milestone
Veterán
Veterán

Dari,
mrzí ma, že máte takúto negatívnu skúsenosť so SNA a zároveň si vážim aj Vašu odpoveď, ktorou ste prispeli na tomto fóre, aby aj ostatní bádatelia-amatéri počítali s tým, že nie všetko je samozrejmé a priamočiaré, keď o niečo požiadajú v rámci služieb.
Tou sedemstranovou odpoveďou Vás určite znechutili a odrovnali. Moja rada - skúste znovu podať žiadosť o vyhotovenie xerokópií, myslím to vážne. :)
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Neviem, nakolko uspejete s tymi kopiami v reali, aj keby hned boli ochotni. Vcera sa na http://www.rodokmen.com/chat objavila informacia, ze nemaju toner a nevedia kedy budu mat, lebo este ani nevedia, kedy prebehne vyberove konanie... :-)
milestone
Veterán
Veterán

Duros,
ďakujem za aktuálne info. Žeby ďalšia výhovorka z ich "arzenálu", ktorej bádateľ-amatér uverí, len aby ho znechutili? Presne mi tu pasuje slogan "To nevymyslíš, to je život". :)
Napísať odpoveď