Potvrdenie legiend o pradedovi z 1. svetovej vojny

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Od začiatku pátrania počúvam rôzne heroizujúce príbehy o mojom pradedovi Jánovi Miške (1891 - 1946), ktorý bojoval v 1. svetovej vojne. Podľa jednej bol napríklad v sprievode v čase spáchania atentátu na Františka Ferdinanda.

Poprosil som jeho najstaršieho žijúceho potomka, dcéru narodenú v roku 1925, aby spísala svoje spomienky na rodičov, rodinu... Spracovala to naozaj veľmi prehľadne a často až neuveriteľne faktograficky.

O svojom otcovi okrem iného píše: „Ako mladý učeň odišiel do Budapešti, zdokonaliť sa vo svojom remesle. (moja poznámka - bol obuvník) Vojenčinu si tiež odslúžil v Budapešti. Keď vypukla prvá svetová válka tiež bol na fronte a pracoval ako sanitár - ošetrovateľ u šéflekára vojenského zdravotníctva. Vyslúžil si vojenskú hodnosť a bol oficierom - vtedy kapitánom. Dostal sa do služieb Cisára - Kráľa vládcu Rakúsko-Uhorskej monarchie. Bol pridelený do paláca Franz Jozefa ako vojenská kráľovská stráž...“ Ďalej píše, že ovládal francúzštinu, nemčinu a maďarčinu.

Jeho manželka sa narodila v Budapešti a brali sa tam pravdepodobne 10. 5. 1918, takže maďarsky vedel určite.

Neuveriteľné? Áno :) Na druhej strane všetky civilné informácie, ktoré sa mi z jej spomienok dali overiť sa ukázali ako pravdivé.

Obrátil som sa aj na Vojenský ústřední archiv Praha - ale ten doklady o mojom pradedovi skartoval. Využil som aj žiadosť, ktorú sem dával „vascoo“ a napísal do Vojenského archívu vo Viedni - pobočka Maďarsko.

Odpísali mi toto:
„Miske János kitüntetési javaslatait találtuk meg. Nevezett a cs. és kir. 12. gye-ben szolgált tizedesként. 1915. 11. 26-án a Vitézségi Érem első osztályát, 1918. 01. 12-én pedig a második osztályát kapta meg.“

Scan na linku:
http://freemail.hu/mail/oriaslevel.fm?i ... 15af70f34e

Tu poprosím o preklad toho, čo je v tých dokumentoch, ak tam teda je niečo použiteľné :) Dík.

Takže, aký je váš názor na to všetko? Mám ešte nejakú šancu tieto informácie overiť? Nejaké tipy? Vopred veľká vďaka.
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Odpísali toto:
J.M. slúžil v 12. pešom regimente ako desiatnik, bol vyznamenaný medailou za hrdinstvo 1. triedy v r. 1915 a 2. triedy v r. 1918.

Na priložených 3 textoch je toto (voľne):
1. J.M. bol desiatnikom, veliteľom čaty. Nasleduje návrh na vyznamenanie s popisom zásluh:
V každom boji bol príkladom pre svojich vojakov. Svojim úspešným vedením mal veľký podiel na postupe od Čeken? cez Bojiste. Pri ďalšom postupe jeho jednotka zajala 16 srbských vojakov.

2. Informácia o vyznamenaní v r. 1918

3. Zoznam členov jednotky. J.M. pochádzal zo Sziklavár
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Super, ďakujem :)

Pochádza z Hradišťa, v tom čase Sziklavárhegy - čo sedí s tým, čo je tam napísané, takže mám istotu, že sa jedná o môjho predka.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Imrich... Neviem, či to správne chápem, nevzťahujú sa údaje o tom, že bol desiatnik len k prvému vyznamenaniu, teda k roku 1915? Neskôr mohol byť opäť povýšený. Alebo sa táto hodnosť spomína znova aj v roku 1918? Dík.
Imrich
Veterán
Veterán
Kontaktovať používateľa:

Odkaz na tie 3 dokumenty momentálne nefunguje. Ale aj bez toho, v sprievodnom liste sa píše jasne: Našli sme návrhy na vyznamenania pre J.M. Slúžil ako desiatnik. Prvý návrh v roku 1915, druhý v 1918.
Silne pochybujem, že mohol mať až kapitánsku hodnosť, ako hovorí rodinná legenda.
Imrich
Veterán
Veterán
Kontaktovať používateľa:

Druhý dokument je titulnou stranou návrhu na vyznamenanie. Tretí obsahuje zoznam navrhnutých vojakov za
boje o sedlo Col del Rosso a Col D`Echele 23-26.12.1817. J.M. je tam uvedený ako aktívny vojak-desiatnik
nar. 1891. 24.12.1817 bol zranený, v stľpci 10 je stručný priebeh jeho služby. Jedno vyznamenanie-kód 01 už dostal.
Všetkým vojakom navrhovali vyznamenanie pod kódom 02.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Tu by mali byť tie dokumenty z archívu, keby sa chcel niekto na to ešte mrknúť:

http://www.imagehosting.cz/?v=dsc0743.jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=dsc0744.jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=dsc0745.jpg

A naďalej prijímam akékoľvek názory a nápady na overenie info o mojom pradedovi. Dík.
Imrich
Veterán
Veterán
Kontaktovať používateľa:

Môj posledný komentár k tejto veci:
Na druhom dokumente vpravo hore je rukou napísané volne toto:
Nasledujúci vojenskí hodnostári svojim podpisom a prítomnosťou potvrdzujú správnosť navrhovaných mien (vojakov na vyznamenanie).
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Richard, ruku na srdce. Kto by nechcel mať za svojho predka nejakú významnú osobnosť, ktorá hýbala svetovými dejinami? Byť "iba" desiatnikom, ako o tom hovoria dokumenty a nie kapitánom, ako to hovorí zrejme ničím nepodložená rodinná tradícia, aj to je vynikajúce ocenenie schopností pradeda. Berme to, čo máme a buďme aj za to vďační ;)
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Jasné, s tým ja nemám žiadny problém. Už toto je osobne viac, ako som čakal.

Otázka skôr znie, či sú k dispozícii ešte nejaké zdroje o vojakoch z 1. sv. vojny. Aspoň útržky, ktoré by sa dali použiť...
Napísať odpoveď