matriky
- sahier
- Dátum registrácie: 22 Nov 2012, 10:34
- Predkovia z oblasti: Hiller, Bogyo, Komaromy ,Bába , Nehéz, Pepich , Králik, Szabó, Urbánek
Som jednou z tých ,ktorá veľkú časť rodostromu vyskladala zo starých listín a dokumentov vrátane veľmi starých výpisov matrík, ktoré sa mi dostali do rúk po smrti prababkinej sestry a pomohla som si listinami ku ktorým som sa dostala počas a vďaka môjmu bývalému povolaniu. Paradoxne poznám teda život a členov príbuzenstva aj 150 rokov dozadu no chýbajú mi také základné veci ako rodné listy starých rodičov , ktorý už nežijú a tak sa chcem spýtať na skúsenosti s vyžiadaním z matrík , či sú ochotní pracovníci poskytnúť výpisy rodných listov predkov , nakoľko sa mi vidí , že zo zákona im takáto povinnosť neveľmi vyplýva
. Ešte k tomu nemám čas a možnosti chodiť za tým osobne a všetko potrebujem zabezpečiť poštou.

- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Dobrý deň,
matriky sú povinné vyhotoviť Vám rodné listy Vašich priamych predkov v prípade, že dokážete vzájomný príbuzenský vzťah bez udania dôvodu, pre ktorý dané listiny potrebujete. Za vystavenie rodného, sobášneho, resp. úmrtného listu zaplatíte 5 eur, pričom je možné požiadať aj o zaslanie dokladov poštou. Odporúčam Vám, aby ste vopred na matriku zatelefonovali a dohodli sa, akým spôsobom uhradíte poplatok za vystavenie listín. Následne už len poštou, resp. e-mailom zašlete oficiálnu žiadosť, do ktorej o. i. zaznačíte Vašu adresu, na ktorú Vám matrika dané listiny zašle (a samozrejme zaplatíte).
matriky sú povinné vyhotoviť Vám rodné listy Vašich priamych predkov v prípade, že dokážete vzájomný príbuzenský vzťah bez udania dôvodu, pre ktorý dané listiny potrebujete. Za vystavenie rodného, sobášneho, resp. úmrtného listu zaplatíte 5 eur, pričom je možné požiadať aj o zaslanie dokladov poštou. Odporúčam Vám, aby ste vopred na matriku zatelefonovali a dohodli sa, akým spôsobom uhradíte poplatok za vystavenie listín. Následne už len poštou, resp. e-mailom zašlete oficiálnu žiadosť, do ktorej o. i. zaznačíte Vašu adresu, na ktorú Vám matrika dané listiny zašle (a samozrejme zaplatíte).
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
Ste šťastná osoba, lebo to je jedna z vecí, ktorú túžia mnohí mať
Pracovníci matrík sa riadia Zákonom o matrikách 154/1994 Zz http://www.zakonypreludi.sk/zz/1994-154/znenie-20110701 , ale častokrát je skúsenosť individuálna a dá sa naraziť aj na ochotu poskytnúť údaje nad rámec toho, čo je v zákone.
Inak čo sa týka starých rodičov, tak to priamo zo zákona vyplýva a aj podľa vlastnej skúsenosti je to bez problémov.
Citujem zo zákona, právo na nazeranie a výpis z matriky má člen rodiny:
ZOM - zákon o matrikách

Inak čo sa týka starých rodičov, tak to priamo zo zákona vyplýva a aj podľa vlastnej skúsenosti je to bez problémov.
Citujem zo zákona, právo na nazeranie a výpis z matriky má člen rodiny:
ZOM - zákon o matrikách
OZ- občiansky zákonník§12 ods. (2) Na účely tohto zákona sa za člena rodiny považuje manžel, rodičia, deti, vnuci, súrodenci a ich deti a v prípade preukázania oprávneného záujmu aj iná blízka osoba.
§ 116
Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.
- sahier
- Dátum registrácie: 22 Nov 2012, 10:34
- Predkovia z oblasti: Hiller, Bogyo, Komaromy ,Bába , Nehéz, Pepich , Králik, Szabó, Urbánek
Ďakujem za odpovede , áno málokto má to šťastie , že sa odstane ku tak starým listinám a ešte menej ľudí sa môže pochváliť takmer 100 kusovov fotografickou zbierkou svojej rodiny a ich známych z prelomu 19 a 20 storočia. Síce indentifikácia tvári bola boj a nie vždy sa podarila. No zároveň by ma zaujímalo či je to ešte stále , tak , že v archívoch sú archivované matriky len do roku 1895 ,alebo sa už posúvali ďalšie roky...
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
http://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/sahier napísal:.... No zároveň by ma zaujímalo či je to ešte stále , tak , že v archívoch sú archivované matriky len do roku 1895 ,alebo sa už posúvali ďalšie roky...