Ladislav Bátora wrote:Durosi, vy o tom můžete pochybovat silně a rozumím tomu. Jenže já o prapradědečkově maďarské národnosti holt po přečtení (nejen) jedné knížky vzpomínek rodáků josefovských holt nemůžu pochybovat ani v nejmenším. Když o jeho maďarské národnosti nepochybovali ani rodáci josefovští...

Tak este raz, pomaly a inak. Reagoval som na Vasu vetu
Ladislav Bátora wrote:
Teda NINCS, jak říkávali naši, když ještě bydleli v Alsó-Nasticz.
To, ze potomok Batorovcov z Dolnych Nastic bol oznaceny za Madara v nejakej knizke, resp. ze vedel a hovoril po madarsky, voci tomu nenamietam, pretoze ak raz odisiel sluzit k vojsku a usidlil sa v oblasti terajsieho Madarska, hovoril po madarsky, tak ako mnohi Slovaci, usadivsi sa v Cechach dnes hovoria cesky. Ale garantujem Vam, ze jeho rodicia a cela rodina, ktora byvala v Dolnych Nasticiach, sa po madarsky vedela akurat tak modlit "Otcenas" (nutne v case skolskej dochadzky) a pozdravit zemepana.
A este k Also Nasticz: ako som bol byval poznamenal davnejsie, aj v nasej osobnej emailovej komunikacii, boli to odjakziva Dolne Nastice. Also Nasticz sa vyskytovalo len v case Uhorska ako madarske pomenovanie, o com svedcia mnohe dokumenty. To iste sa tyka aj ostatnych Vami spominanych obci s madarskym pomenovanim. Ja viem, vysvetlovali ste mi pohnutky, ktore Vas k tomu viedli, chapem to, ale to je subjektivna zalezitost a ak mame byt presni, je to tak, ako som Vam pisal.