Záznamy o dedičstve v USA

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Zutomka
Dátum registrácie: 16 Máj 2018, 14:18
Predkovia z oblasti: Dúbravka, Bracovce, Kamenica nad Cirochou, Geraltov, Budkovce, Vybuchanec

Riešila som problém, úplne jedinečný. V roku 1921 odišiel do USA dedo môjho manžela Jozef Čurma /Palócz/. Nikdy sa nevrátil. Niekedy v 50 rokoch minulého storočia zomrel. Vraj zomrel na ulici. Písali to v novinách. /V ktorých, v akom štáte, akom mieste - neznáme./ Našla som v Clevelande jeho /neviem isto/ záznam o úmrtí, miesto jeho pochovania mi našiel kňaz slovák z Clevelandu. Pre mňa skončenél! Ale ozval sa mi jeden pán z USA, aby som mu pomohla nájsť jeho deda. Zhodou okolností z našej obce. Vyše roka som chodila po archívoch, písali sme si, až nakoniec som presvedčila manžela, aby si dal urobiť test DNA a aj jednému menovcovi, ktorý bol vzdialený príbuzný. Prišli výsledky. Menovaný pán z USA a môj manžel sú nevlastní bratranci. Ako sa stalo, neviem, ale dedo v USA sa spoznal s jednou slovenkou a narodila sa im dcéra. Nemanželská. Dali ju ako 6 mesačnú na adopciu. Zmenili meno, rodičov. Adoptoval si ju švajčiarsko-nemecký pár. Dlhý príbeh - nikdy nevedela, kto boli jej skutoční rodičia. Umrela ako 90 ročná. Jej vnuk, keď bola v domove pre starých, jej dal urobiť test DNA. 5 rokov po smrti mamy 72 ročný syn, po 60 rokoch hľadania deda, našiel.
Lenže nevieme, či ten dedo v Clevelande je náš. Po smrti totiž vybavoval dedičstvo vzdialený príbuzný deda, dlho žijúci v USA .Roddina dedila. Podľa jedného vnuka toľko, ako stál malý fiat aj to sa delilo na troje. Možno i viac ľudí niečo dostalo. Nevieme nič presne, lebo dcéra Jozefa všetko spálila. Tak mi poraďte prosím, kde hľadať v USA dedičstvo - zápisnicu, aby sme vedeli, kde zomrel, kedy a ako. Kde začať. Našla som rodné listy z rokov 1955 pre priamych príbuzných otca Jozefa, deda Juraja aj pradeda Jána. Dokonca aj syna Jozefa. Všetky z júla 1955. Kde začať hľadať. Lebo naozaj stojím a tápem. A všetci sú mŕtvi. Niet sa koho opýtať. V rodine sa o tom nehovorilo.
Napísať odpoveď